1 Ocak 2009

Evrim: Ne kayıp bağlantısı?

New Scientist dergisine Donald Prothero tarafından yapılan 28 Şubat 2008 tarihli bir iletinin tercümesi:

Donald R. Prothero bir bilim adamı. Kendisi "Los Angeles Occidental College" adlı kuruluşta jeoloji profesörü ve "California Pasadena Institute of Technology" adli kuruluşta jeobiyoloji oğretim görevlisi

"Charles Darwin 1859'da 'Türlerin Kökeni Üzerine' isimli yapıtını yayımladığında, fosil kayıtlarında göreceli olarak evrimsel değişim yönünde çok az delil vardı.

Darwin'in yakındığı 'geçiş' fosillerinin - iki ana grup organizma arasında kalan anatomik ozellikleri içeren fosillerin - yokluğuydu. O dönemde, bu tür fosiller, alt düzey mercanlardan, kuşlara, memelilere ve insanlara değin uzanan 'varoluşun büyük zincirindeki' 'kayıp bağlantılar' olarak algılanıyordu.

Bugün biliyoruz ki bu yanlış bir algılamadır. Evrim 'alçaktan' 'yükseğe', aşamalı bir merdiven gibi yukarı doğru ilerlemez, bunun yerine, bir çok türün ayrışıp aynı anda var olduğu 'çalımsı'(girift) bir yapı sunar. Örnek olarak insansı maymunlar ve insanlar ortak bir atadan 7 milyon yıl önce türediler, ve her iki soy da günümüzde yaşamaktadır. Benzer şekilde, mercanlar ve süngerler, ve onlardan 600 milyon yıl önce ayrılmış olan daha üst düzeyde bir soy olan solucanlar yok olmamışlardır.

Bu nedenle 'kayıp bağlantı' düşüncesi yanıltıcıdır. Bir geçiş formu bir grup organizmayı diğer bir gruba bağlayan yolun tam ortasına düşmek zorunda değidir. Yalnızca bir soy başka bir soydan ayrıldığında evrimsel değişimin ozelliklerini kaydetmek zorundadır. Bunlar fosil olmak zorunda bile değildir, günümüzde yaşayan bir çok soy geçiş özelliklerine sahiptir.

Darwin'in 1859'da öngördüğü geçiş formlarının bulunacağı yolundaki kehaneti hızla doğrulandı. 1861'de Archaeopteryx'in -dinazorlarla kuşlar arasındaki klasik geçiş formunun- ilk örneği bulundu, ve 1870'lerde artık simgeleşmiş olan at fosilleri belgelendi. Darwin 1882'de öldüğünde ozelikle omurgasızlar arasında evrimsel degişimi gösteren bir çok fosil ve fosil dizileri bulunmuştu.

O zamandan beri fosil kayıtlarında evrimi doğrulayan deliller büyük çapta artmıştır. Buna rağmen evrimin doğruluğu yönünde fosil kayıtlarının cok düzensiz olduğu fikrinde hala israr edilmektedir. Bunun bir nedeni de yaratılışçılık (creationism) akımıdır. Yaratılışçılar'ın en çok kullandığı, evrimi destekleyen kanıtların doğruluğunu saptıran ya da göz ardı etmeye yönelik taktiklerinin başında, en bilinen yalanları olan 'geçiş fosillerinin olmadığı' iddiası gelir.

Bu iddia kesinlikle doğru değildir. Bugün artık, başlıca hayvan gruplarının nasıl birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteren, çoğu mükemmel geçiş fosili olan çok sayıda kanıtımız var.

Son zamanlarda paleontolojistler, geçmişte kanıtlanması olası olmayan önemli geçiş formlarını fosil kayıtları ile sunmuşlar, evrimi doğrulayan çok sayıda kanıtı göstererek yaratılışçılara karşılık vermişlerdir. Bu örneklerin çoğuna yeni kitabım 'Evrim: Fosiller ne der ve dedikleri neden önemlidir' de yer verdim."

Kaynak:
http://www.newscientist.com/article/mg19726451.700-evolution-what-missing-link.html

Hiç yorum yok: