29 Nisan 2011

Haberler

Yenileme
Blog tasarımını yeniledim. İlgi Gören İletiler bölümü beğenilen ve ilgi gören iletilere kolayca erişmenizi sağlayacak. Onun altındaki etiketlerin gruplandığı bölüm de yazı dizilerine ulaşmanızı kolaylaştıracak diye umuyorum. Umarım beğenirsiniz.

İletilerimi Twitter, Facebook gibi sosyal ortamlarda paylaşmak istediğinizde iletinin altındaki ilgili sembollere tıklamanız yeterli olacaktır.

Yorumlar
Bu blog yapıcı yorumlara açıktır. Lütfen bildiklerinizi, varsa yanlışlarımı, çevirim hatalarını, yararlı olabileceğini düşündüğünüz bilgileri, konuyla ilgili sorularınızı Yorum Gönder bağlantısına tıklayarak eklemekten çekinmeyin.

Ancak takdir edersiniz ki burası kapsamlı bir tartışma ortamı değildir. Polemiklere, kişisel ve uygunsuz saldırılara, aslı astarı olmayan bilgilere yer vermeyeceğimi bu tür yorumları yayınlamayacağımı bilmenizi isterim.

Evrim Olgusu'nu anlayan, bildiklerini sorgulamaktan ve değiştirmekten çekinmeyen okurlar elbette tanrı'nın varlığını ve dinleri evrimle çeliştiği için felsefi olarak sorgulayacaklardır dolayısıyla bu konuları tartışmak isteyebilirler. Blog'umda zaman zaman bu tür iletiler bulabilirsiniz. Ancak bu blogun amacı tanrı var mıdır yok mudur şeklinde felsefi bir tartışma ortamı yaratmaktan çok olgusal ve inandırıcı verilerle Evrim Olgusu'nu göstermek ve inanç sorununu kişiye bırakmaktır.

Akılsız Tasarım
Bu yeni oluşturduğum etiketin adı. Bu etiket altında 'Akıllı Tasarımcıların' insanın Tanrı tarafından mükemmel bir şekilde tasarlanmış olduğu savını çürüten örneklere yer vereceğim. Bu dizinin ilk örneği 'Bu Eski Vücut' yayınlandı. Bu ileti Neil H. Shubin'in Ocak 2009 yılında Scientific American dergisinde yayınlanan makalesinden Türkçe'ye çevrilmiştir. Umarım ilgiyle okumuşsunuzdur. Bu dizi ilginç makalelerle devam edecek.

15 Evrimsel Cevher
15 Evrimsel Cevher yazı dizisi büyük ilgi gördü, hala da görüyor. Özgün İngilizce metinde bu yazı dizisi için kullanılan deyim '15 Evolutionary Gems'dir. Gem kelimesinin İngilizce'de birinci anlamı 'kıymetli taş', 'mücevher'dir. İkinci anlamı ise 'bir konuda olağanüstü iyi ve özel nitelikleriyle bilinen bir kişi ya da şey'dir. Burada kastedilen ikinci anlamdır. Türkçe'de de benzer bir ayrım vardır. Ancak 'cevher'in ikinci anlamı daha çok kişiler için kullanıldığından çevirimde 'cevher'in 'çok iyi nitelikli örnekler' anlamında kullanılmasının kulağa hoş gelmediğinin farkındayım. Ne yazık ki bu tür çeviri sorunları bazen kaçınılmaz oluyor. Bu konuda bazı okuyucularımın gösterdiği duyarlılığı anlıyorum ve beni hoş göreceklerini umuyorum.

Evrim Olgusu hızla yükseliyor
Evrim Olgusu'nu güncellediğimden beri son bir haftada yaklaşık 100'ü aşkın hit aldık. Bu çok sevindirici bir gelişme.

İlginize çok teşekkür ederim. Lütfen Evrim Olgusu'nu paylaşın. İnsanlarımız, gençlerimiz öğrensin aydınlansın, bizim yaşadığımız karanlığı yaşamasınlar.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok sade ve şık bir tasarım olmuş. Yazıları ön plana çıkarıyor ve okunabilirliğini artırıyor. Güzel olmuş. :)

Evrim Olgusu dedi ki...

Can. Desteğiniz için çok teşekkürler.